Monitor de l'Educació i la Formació: cal invertir més per estendre a tota la societat els beneficis de l'educació
25/11/2015
El Monitor de l'Educació i la Formació de 2015 mostra que Europa ha avançat pel que fa al nivell educatiu, però també posa de manifest la necessitat d'invertir perquè l'educació sigui més inclusiva i pugui impulsar la mobilitat social.
L'edició del 2015 del Monitor de l'Educació i la Formació de la UE mostra que ara hi ha més Estats membres que han assolit els seus objectius d'augmentar el nombre d'alumnes que completen nivells més alts d'educació i de reduir al mínim el nombre d'estudiants que abandonen els estudis de manera prematura. Això significa que Europa es troba en vies d'assolir els objectius establerts en la seva estratègia de creixement i ocupació pel 2020. No obstant, aquest avanç és irregular i hi ha diferències tant entre els Estats membres com a dins de cada Estat. Els alumnes procedents d'entorns desafavorits i d'immigrants són els que corren més risc de no assolir uns nivells educatius mínims.
Tibor Navarcsis, comissari europeu d'Educació, Cultura, Joventut i Esport, ha declarat que: "l'educació és crucial per impulsar el creixement econòmic i construir societats cohesives. Els sistemes d'educació europeus estan millorant, i és important que les persones que es troben en risc d'exclusió comparteixin els beneficis d'aquesta millora. Això existeix inversions noves i més importants en el camp de l'educació amb l'objectiu de garantir uns entorns d'aprenentatge de qualitat, oberts i tolerants per a tothom".
Segons el Monitor, els joves de quinze anys amb un estatus socioeconòmic baix tenen cinc vegades menys possibilitats d'aconseguir aptituds bàsiques com al lectura, l'escriptura i l'aritmètica elemental que els joves de la mateixa edat procedents d'entorns més afavorits. De la mateixa manera destaca el fet que els alumnes nascuts a l'estranger tenen el doble de possibilitats d'abandonar els estudis prematurament que els estudiants autòctons.
Aquesta situació es relaciona amb les continuades retallades dels pressupostos en educació, que han disminuït un 3,2% a tot Europa des de 2010. L'estudi conclou que cal donar un nou impuls a la inversió en l'educació per crear sistemes educatius més inclusius i evitar un augment de la "pobresa educativa" se segueix sent una de les principals causes d'atur i d'exclusió social. L'estudi recomana als Estats membres que concentrin els seus esforços en millorar l'accessibilitat i la qualitat dels seus sistemes d'educació i de formació.
Rerefons
El monitor d'educació i de formació de 2015 és la quarta edició d'aquest informe anual que mostra l'evolució dels sistemes d'educació i formació a Europa tot reunint un ampli ventall de proves i ho fa en relació als objectius establerts en l'estratègia Europa 2020. A més, l'informe constitueix el punt de partida per avaluar els resultats dels països de la UE, com a base dels informes anuals per país en el marc del Semestre Europeu.
De la mateixa manera, l'estudi reforça la base fàctica de les polítiques d'educació i de formació més en general i s'ha convertit en una eina de referència per a aquells que fan les polítiques educatives a tot Europa. Inclou la comparació entre països, un informe exhaustiu per Estat membre i una pàgina web específica amb informació i dades addicionals
L'aprenentatge mutu i una base fàctica reforçada són molt importants perquè els Estats membres puguin afrontar reptes com les desigualtats creixents i la desocupació persistent a tot Europa. Les dades recopilades en el Monitor també ens poden ajudar a entendre i combatre millor els riscos creixents de radicalització, com van posar de manifest els atemptats a París i Copenhaguen a principis d'any, i a afrontar els reptes que planteja l'actual crisi dels refugiats construint unes societats més obertes i cohesives.